Alaşehir Ticaret Borsası tarafından üzüm çalıştayı düzenlendi. Çalıştayda 
üzümde kalıntıyı önleme ve kaliteyi artırma yolları tartışıldı. Alaşehir Ticaret 
Borsası’nın ev sahipliği yaptığı çalıştayda üzüm üretiminde ve ihracatında 
karşılaşılan sorunların, özellikle alıcı ülkelerin pestist kriterleri konuşuldu. 
Tatlıcı Kenan Düğün Salonu’nda düzenlene çalıştaya Alaşehir kaymakamı Abdullah 
Uçgun, Sarıgöl kaymakamı Ali Arıkan, Alaşehir belediye başkanı Ahmet Öküzcüoğlu, 
Alaşehir Ticaret Borsası Başkanı Hüseyin Soygür, Ege Yaş Meyve Sebze 
İhracatçılar Birliği başkanı Hayrettin Uçak, Ege Kuru Meyve Mamülleri 
İhracatçılar Birliği başkan yardımcısı Şemsettin Özgür, Alaşehir Ticaret ve 
Sanayi Odası başkanı Mustafa Seyhan, Alaşehir Ziraat Odası başkanı Necdet Türk, 
Manisa İl Tarım Orman Müdürü Metin Öztürk , ihracatçılar, tüccarlar , Sivil 
toplum örgütleri, muhtarlar, zirai ilaç bayileri, çiftçiler katıldılar. Yaklaşık 
500 kişinin katıldığı çalıştaya Prof. Dr. Ahmet Altındişli modaratörlük etti. 
Çalıştayda yaş ve kuru üzümde yetiştirme, ilaçlama, kalıntısız ve kaliteli üzüm 
yetiştirme konuları soru cevap yöntemiyle anlatıldı, sorulara cevap verilip, 
çözümler üretildi
Prof.Dr. Ahmet Altındişli, yaptığı açılış konuşmasında, bağ alanları açısından 
baktığımızda Türkiye dünyanın beşinci büyük ülkesi, üretim açısından 
baktığımızda dünyanın altıncı ülkesi, yani çok önemli bir yere sahip. Türkiye 
üzümün ana vatanlarından birisi. Özellikle sultaniye üzüm, bu toprakların çocuğu 
burada doğmuş bir üzüm. 
Alaşehir Ticaret Borsası başkanı Hüseyin Soygür, biz sürekli üreticilerimizi 
bilinçlendirmek için eğitimler düzenliyoruz, diyerek, bu akşam üzümü yaş mı, 
kuru mu yetiştireceğiz, konularını değerlendirip, soruları cevaplayacağız. Türk 
üzümünün yurt dışı pazarını koruyabilmek için çiftçiler, ilaç bayileri çok 
hassas olmak zorundalar. Çünkü biz kuru üzüm alıp satan tüccarlar ve 
ihracatçılarız. Tüccar aldığı üzümü ihracatçıya, ihracatçı yurt dışına satamazsa 
, biz aldığımız üzümü analiz yapmak zorunda kalacağız. Eğer üzümde etkin madde 
çıkarsa üzümü alamayacağız. Sizlerden ricam buradan çıktıktan sonra burada 
konuşulanları herkese anlatırsanız, hem kendimiz zehirlenmeyelim, hem de 
tüketicilere kaliteli ürün yetiştirerek, üzüm pazarımızı kaybetmeyelim. 
Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçılar Birliği Başkanı Hayrettin Uçak, ülkemiz 3 
milyon 600 bin ton üzüm üretimine sahiptir. Ege Bölgesi bunun yarısını 
üretebilmektedir. 2021 Yılında Türkiye genelinde 635 milyon dolarlık ihracat 
yaptık. Ayrıca asma yaprağı da ihracatımız arasında yer alan önemli bir 
ürünümüzdür. Bu rakamların artması için dünya pazarında rekabet üstünlüğü 
sağlamamız gerekiyor. Bu üstünlüğü sağlamak için kaliteli üretimin yanında 
pazarın istediği ürünler yetiştirmeliyiz.
Manisa İl Tarım Orman Müdür Metin Öztürk, ürünü yetiştiriyoruz, ancak pazarda 
karşımıza pestist sorunu çıkıyor. Kalıntıyla ilgili sınavda il olarak iyi bir 
sınav verdik, bu günkü geldiğimiz noktada başarılı bir noktaya geldik.
Alaşehir belediye başkanı Ahmet Öküzcüoğlu, sağlık, hepimiz için çok önemlidir. 
Korktuğumuz bir hastalık ta kanser olmaktır. Kanser , vücudun malı olmayan 
hücrelerin vücutta çoğalmasıdır. Bunu da kimyasal maddeler yapıyor. Tükettiğimiz 
meyve sebzelerdeki kalıntıların vücuda girmesi kanseri tetikliyor. Ülkeerin 
görevi de vatandaşlarını sağlıklı kılmak ve korumak. Bunun için belli bir kota 
koyuyorlar, bizde belediye olarak, çiftçilerimiz eğitmeye başlayacağız, dedi.
Alaşehir kaymakamı Abdullah Uçgun, kara kara düşünmek, çektiğimiz emeğin 
karşılığını almak istiyorsak, oyunu kuralına göre oynamak zorundayız. Bize 
düşende üzüm üretiminde kullanacağımız ilaçları güzel bir ilaçlama politikasıyla 
, güzel bir planlama ile bu sorunu aşabiliriz,
Ege Kuru Meyve Mamülleri Başkan yardımcısı Şemsettin Özgür, slayt gösterileri 
ile kuru üzüm ve meyvelerde yaşanan sıkıntıları anlattı.